De vakantie is voorbij. De scholen zijn weer begonnen. U bent waarschijnlijk weer aan het werk. En langzaamaan wordt het frisser buiten. Het najaar staat voor de deur. Tijd voor de najaarsschoonmaak. Schoonpand geeft een aantal tips waarmee het hele huis schoonmaken een stuk makkelijker wordt.

1. Check de voorraadkast

Twee voor de prijs van één, 25% korting, voordeelweken, etc. U heeft de afgelopen tijd waarschijnlijk extra producten gekocht in de supermarkt. Deze producten verdwijnen in de voorraadkasten van huishouden en blijven daar vaak een tijdje liggen.

De najaarsschoonmaak is een mooi moment om de inhoud van de voorraadkast eens na te lopen. Gooi weg wat over de datum is en maak open verpakkingen op. Wees creatief en waarschijnlijk kunt u de komende paar dagen vooruit wat betreft het avondeten.

2. Kledingkast uitmesten

Nu het weer kouder wordt buiten, is het tijd voor warmere kleding. Een mooi moment om de kledingkast eens helemaal leeg te halen. Loop uw zomerkleding na: is alles nog heel? Is het schoon? Vindt u het nog mooi? De kapotte kleding kunt u weggooien, andere kleding kunt u weggeven aan een goed doel of de kringloopwinkel.

Haal voordat u alles weer in de kast legt een doekje door de kast. Berg uw zomerkleding op en plaats uw winterkleding in uw kast. Motten leggen namelijk in de herfst eitjes en zo verwijdert u eventuele motten-eitjes.

3. (over)volle zolder, berging of schuur?

Oude baby-spullen, speelgoed, skies, tent, en ga zo maar door. Waarschijnlijk staat uw zolder, berging of schuur vol met spullen? Neem deze ruimte op in uw herfstschoonmaak. De spullen in deze ruimte kunnen namelijk aardig ophopen. Maak keuzes in wat u wilt houden en wat weg kan. Overbodige spullen kunt u weggeven, bij de kringloopwinkel brengen of zelf verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook.

4. Speelgoed van het seizoen

Heeft u kinderen? Dan heeft u waarschijnlijk gemerkt dat ze ieder jaar nieuw speelgoed hebben en dat ze niet meer met het oude speelgoed spelen. Loop tijdens uw najaarsschoonmaak ook even door de kisten of kasten met speelgoed. Het speelgoed wat u weg wilt doen, kunt u weggeven aan mensen in uw omgeving die het niet zo ruim hebben, u kunt het ook naar de kringloopwinkel brengen of zelf verkopen via Marktplaats of Facebook.

5. Tuin klaarmaken voor de winter

Niet alleen uw huis, maar ook uw tuin verdiend een schoonmaak. Wanneer de meeste planten uitgebloeid zijn, is het tijd om uw tuin klaar te maken voor de winter. Kijk wel uit met wat u allemaal weghaalt. Afgestorven plantendelen en bladeren bieden namelijk bescherming tegen de vorst.

Ondanks dat alles is uitgebloeid, is het najaar is het ideale moment om planten te planten. Ze kunnen zich dan goed wortelen, zodat ze in het voorjaar goed kunnen uitlopen en bloeien.

6. Financiën checken

Wanneer u bent aangekomen bij het schoonmaken van uw archief kast of lade waar u uw financiën bewaart, neem uw financiën dan meteen even onder de loep. Loop alles even na, betaal eventuele openstaande rekeningen en stop alles netjes in de mappen.

7. Ventilatie schoonmaken

Een goede ventilatie in huis is belangrijk, zeker in de herfst en winter. De ramen staan dan minder vaak open in verband met de kou. Schimmel- en vochtplekken kunnen zich dan sneller vormen. Door uw ventilatiesysteem schoon te maken, kunt u veel narigheid besparen.

CategoryBlog
Schoonpand.nl